Acte necesare înmatriculări unui autovehicul adus din Germania?

Prin intermediul acestei serii de articole marca OnWheels România, dorim să oferim un sprijin persoanelor care și-au luat inima în dinți și vor să meargă personal în Germania pentru a-și achiziționa o mașină second-hand de calitate.

Ai ajuns cu mașina în țară și nu știi ce acte îți trebuie pentru înmatriculare auto adus din Germania?

1. Programare online la RAR

 

Recomandăm să te programezi online la RAR chiar în momentul în care ai achiziționat mașina în Germania. Pentru programare RAR.

Trebuie să mergi la RAR pentru a obține cartea de identitate, certificatul de autenticitate și ITP-ul.

Iată documentele necesare pentru a obține actele de mai sus: actul de identitate, brief-ul mare și o cerere activitate RAR.

2. Mergi la ANAF pentru a obține certificatul de atestare fiscală

 

Acest certificat este necesar pentru persoanele fizice. Acesta atestă că nu trebuie să plătești TVA pentru autoturismul pe care tocmai l-ai adus în țară. Pentru a obține acest document ai nevoie de o cerere tip (îți va fi oferită la ANAF), actul de vânzare-cumpărare din Germania (traducere legalizată și/sau autorizată) și de brieful mare (din care rezultă data primei înmatriculări a mașinii – și aici ai nevoie de o traducere legalizată/autorizată).

Atenție! dacă autoturismul cumpărat are o vechime mai mică de șase luni (de la data primei înmatriculări) sau mai puțin de 6.000 de kilometri, acesta va fi considerat a fi nou.

În cazul în care achiziționezi o mașină deja adusă în țară, pe care vânzătorul deja a declarat-o la taxe și impozite și a scos-o din evidență (pentru a elibera certificat fiscal), nu mai ai nevoie de acest certificat.

Mai multe detalii în Anexa nr.3 – Procedura de eliberare a Certificatului privind atestarea plății TVA, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport noi şi a Certificatului, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport.

 

3. Înscrierea mașinii la Primărie

 

Mergi la Primărie pentru a înscrie mașina pe numele tău. Dosarul trebuie să conțină contractul de vânzare-cumpărare, cartea de identitate a mașinii obținută de la RAR, actul de identitate și fișa de înmatriculare. Toate aceste documente trebuie să fie prezentate atât în original, cât și în copie. De asemenea, mai ai de completat o cerere tip pe care o primești de la Primărie.

După ce vei primi decizia de plată poți merge la casierie pentru achitarea sumei respective.

4. Asigurarea auto

 

Fără o poliță RCA nu vei putea înmatricula mașina. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului trebuie să se regăsească în permanență în mașină.

5. Certificatul de înmatriculare

 

Mergi la CEC și achită taxa de eliberare certificat de înmatriculare.

Contravaloarea certificatului de înmatriculare se poate achita prin Internet Banking (pentru confirmarea tranzacției este necesara o perioada mai mare de 24 ore), virament bancar, mandat poștal, sau numerar la ghișeu.

Pe documentul de plată vor fi înscrise următoarele informații: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, codul fiscal al Instituției Prefectului, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata.

 

6. Mergi la Poliție

 

După ce ai reușit să obții pe toate actele mai ai un singur pas de făcut. Mergi la poliție și depune dosarul pentru înmatriculare.

Iată actele pe care trebuie să le ai: cerere de înmatricularefișă de înmatricularecertificatul de atestare fiscală TVA, asigurare RCA, contract de vânzare-cumpărare și traducerebrief-ul mare și traducereITPcertificat de autenticitate RARplăcuțele de înmatriculare din Germaniachitanță taxă de înmatriculare Primăriechitanță taxă eliberare certificat de înmatriculare (CEC)chitanță achitare timbru de mediu și CMR, dacă vehiculul a fost adus pe platformă.

Atenție! Pentru a scăpa de eventualele drumuri la poliție, recomandăm să faci câte o copie după actele enumerate mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *